Glas-in-lood

Glas-in-lood is glas dat door middel van lood aan elkaar is gemaakt. Het mooie van glas-in-lood is dat er tal van figuren en tekeningen mee gemaakt kunnen worden. Glas-in-lood wordt vaak handmatig gemaakt, echt ambachtelijk dus. Het nadeel daarvan is dat de kosten van glas-in-lood vaak hoger zijn dan normaal glas.

Kan glas-in-lood in normale ramen?

Glas-in-lood is vaak heel dun glas. Dit omdat dik glas veel minder prettig is om mee te werken dan dun glas, zeker als er diverse stukken glas aan elkaar moeten worden gelijmd. Bovendien bestaat het isolatieglas (zoals HR en HR+ glas) tegenwoordig uit diverse lagen met hiertussen een loze ruimte die gevuld is met lucht of een edelgas om zo het isolerend vermogen van het glas te vergroten. Je kunt je voorstellen dat het bij het maken van glas-in-lood niet mogelijk is om deze gelaagdheid te handhaven. Dat zou je immers feitelijk twee dezelfde glas-in-lood projecten moeten uitvoeren en deze aan elkaar moeten maken. Onbegonnen werk dus.

Glas-in-lood is dus heel dun maar past wel in de meeste ramen die voor een variabele glasdikte zijn gemaakt. Echter is dat niet iets wat je wil. Doordat glas-in-lood erg dun is, is het isolerende vermogen heel laag. Dat komt doordat glas-in-lood voornamelijk voor het mooie wordt gemaakt, en zeker niet om het isolerende vermogen.

Wanneer je overweegt om glas-in-lood te laten plaatsen, houd er dan dus rekening mee dat er voor of achter het glas-in-lood eveneens een laag isolatieglas moet worden aangebracht. Alleen op die manier kun je genieten van het mooie glas-in-lood zonder dat dit het energieverbruik ten nadele komt.

Zie ook:
- Glas in lood