Ramen plaatsen
Het plaatsen van ramen is een klusje dat behoorlijk precies komt. Wanneer het raam niet goed geplaatst wordt, kan het zijn dat er kieren en gaten ontstaan – iets dat je natuurlijk niet wilt bij een raam. Je kunt beslissen om 1) het plaatsen van ramen zelf onder handen te nemen, maar je kunt er ook 2) voor kiezen om ze te laten plaatsen door een raambedrijf.
Nieuwe ramen plaatsen
Er zijn verschillende redenen om een nieuw raam te plaatsen. Wellicht zijn jouw bestaande ramen beschadigd, of aangetast door ouderdom of houtrot. Misschien wil je de isolatiewaarde van jouw huis verbeteren of de uitstraling van de gevel aanpassen. Nieuwe ramen hebben immers uiteenlopende voordelen, van lagere onderhoudskosten tot aan verbeterde inbraakpreventie. Wat de redenen ook mogen zijn, het plaatsen van het raam moet natuurlijk wel goed gebeuren. Je wilt immers niet dat jouw nieuwe ramen tocht doorlaten of na verloop van tijd gaan wijken.
1) Zelf plaatsen
Een raam plaatsen is een uitdagende klus en minder geschikt voor de beginnende doe-het-zelver. Heb je echter meer ervaring met klussen, dan is het met de juiste voorbereiding goed mogelijk om de raam zelf te plaatsen. Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal belangrijke factoren. Raam-Info.be heeft ze voor jou op een rijtje gezet.
- De correcte afmetingen
Voordat je een nieuw raam kunt plaatsen zul je eerst zorgvuldig de afmetingen moeten bepalen. Dit is bijzonder belangrijk – het raam moet immers goed in de negge passen. Bij aluminium en PVC ramen is het vrijwel onmogelijk om de afmetingen achteraf nog te corrigeren. Wil je een raam van dit type plaatsen? Zorg dan dat je zeker weet dat de afmetingen kloppen.
- Het juiste gereedschap
Zorg er altijd voor dat je over het juiste gereedschap beschikt voordat je het raam gaat plaatsen. Naast het raam en de tochtrubbers zul je een hamer, een boor en een schroevendraaier nodig hebben. Daarnaast heb je schroeven, spijkers en pluggen nodig, en kit of purschuim voor de afwerking.
- Het raam plaatsen en stellen
Is het oude raam verwijderd en de negge vrijgemaakt, dan kun je het nieuwe raam gaan plaatsen. Zorg dat het raam recht in de negge staat en dat er geen onnodige krachten op komen te staan. Let daarbij ook op de aansluiting met de tochtrubbers – kieren kunnen er immers voor zorgen dat de isolatiewaarde van jouw woning daalt.
- Controle en afwerking
Na het raam plaatsen zul je de constructie moeten controleren en waar nodig afdichten met purschuim of kit. Vocht en lucht kunnen hierdoor niet binnendringen en voorkom je vochtproblemen in huis. Zie eventueel: vochtbestrijding.
2) Uitbesteden?
Het zelf plaatsen van ramen bespaart allereerst flink wat geld. De besparing kan oplopen tot honderden euro’s, maar in ruil daarvoor zul je dus wel zelf de ramen moeten plaatsen. Dat betekent dat je er vaak langer mee bezig bent dan een glazenmaker of kozijnbedrijf zou zijn. Zeker voor de beginnende klusser kan het plaatsen van ramen een frustrerende klus zijn.
Daarnaast heb je kans dat je de ramen niet op een juiste manier hebt geplaatst. Zo hebben ook ramen een binnen- en een buitenkant die respectievelijk richting de woonruimte en richting de buitenlucht geplaatst moeten worden. Een derde nadeel is dat je diverse gereedschappen en materialen nodig hebt om zelf een raam te plaatsen. Als je die niet hebt zul je die nog moeten aanschaffen of huren, wat weer extra kosten met zich mee brengt.
Tenslotte kun je bij een foutieve plaatsing geen aanspraak doen op de garantieregeling als je de ramen zelf hebt geplaatst. Kortom: het zelf plaatsen van ramen is misschien door een handige doe-het-zelver wel te doen, maar zeker voor beginnende klussers is het ten zeerste aan te raden om het monteren van ramen aan een expert over te laten.