Ramen voor monumenten
Monumentale panden bezitten vaak houten ramen. Na verloop van tijd zullen die ramen het gaan begeven en is het moment aangebroken om de ramen door nieuwe exemplaren te vervangen. Maar wat moet je dan met die ramen doen? Mag je zomaar ramen vervangen door andere ramen als er sprake is van een monumentaal pand?
Noodzakelijk onderhoud is vaak toegestaan
Als onderhoud echt geboden is dan is het vaak direct al toegestaan zonder dat hier een vergunning voor wordt aangevraagd. We hebben het dan over het repareren van ramen die rotte plekken bevatten, het vervangen van ramen die niet meer gebruikt kunnen worden, enzovoorts. Dat is ook wel logisch, want ook bij monumentale panden zal het hout na verloop van tijd niet meer in goede staat zijn en dus aan vervanging toe zijn.
Het is dan wel belangrijk om de oorspronkelijke stijl van het pand te behouden. Zo moet de kleur van de ramen hetzelfde zijn als de kleur van de versleten ramen en moet de stijl ook uiteraard exact gelijk zijn.
Hout vervangen door PVC?
Het komt echter wel eens voor dat men de houten ramen van monumentale panden wilt vervangen door PVC exemplaren. Vaak wil men dit al voordat de noodzaak zich echt aandient. Wanneer er een of twee ramen gebreken beginnen te vertonen, kan het verstandig zijn om alle ramen te vervangen door nieuwe exemplaren van PVC, maar van een echte noodzaak is dan geen sprake.
Hier moet doorgaans een vergunning voor worden aangevraagd. Oogpunt is wel dat de uitstraling van het pand gelijk blijft, wat in de praktijk doorgaans inhoudt dat de PVC ramen een houtnerfstructuur krijgen en de stijl van de houten ramen wordt overgenomen met de PVC ramen. Over het algemeen is het niet toegestaan om de uitstraling van de panden te wijzigen - het gaat immers om monumenten die behouden moeten blijven.